Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Поляева Ян, користувач 1ua
Ян Поляева
Тема: Довге та здорове життя з суперфудами

http://myrgorod.net/...>Довге та здорове життя з суперфудами

SuperFood (суперїжа) - це особливо цінні продукти, які різко перевершують за своїми цілющими і харчовими властивостями всі відомі людству продукти харчування.Чи хочете ви жити довго і мати хороше здоров'я протягом усього життя? Питання багатьма сприймається як риторичне. Що ж робити для цього? Існуючий набір відповідей як завжди на це питання: повноцінне харчування, вживання вітамінів, фітнес, відмова від шкідливих звичок і хороше медичне обслуговування. Проти всього цього важко заперечувати. Однак, не дивлячись на ці досить прості правила, чому люди скрупульозно притримуючись їх часто досягають досить обмежених результів? Це відомо і на прикладі США, де вживання населенням величезної кількості різноманітних вітамінів, біологічно активних добавок (БАД), активне заняття фітнесом і зменшення числа курців, найкраще в світі медичне обслуговування не призвело до суттєвого зростання тривалості життя за останній двадцять років. Більше того істотне зростання витрат привів до вельми скромних результів. При цьому практично весь результат статистично досягнутий за рахунок лікарської підтримки життя хворих на СНІД, застосування вакцини від вірусного гепатиту А, збільшення виживання при раку і інфарктах на кілька місяців, подальшого зменшення показника дитячої смертності. Цей результат не пропорційний тим чималим витратам на охорону здоров'я з публічних і приватних джерел, включаючи витрати на фітнес (включаючи відпочинок та туризм), БАДи, вітаміни і т.п. Пригнічує також той факт, що середній зріст тривалості життя досягається в значній мірі за рахунок зростання тривалості життя в асоціальному прошарку населення, до якої в більшій частині належать хворі на СНІД та гепатит. Основна проблема сучасної геронтології, яка докладає значних зусиль для збільшення тривалості життя, полягає в тому, що не вдається досягти результату, незважаючи на ведення здорового способу життя та проходження порад «формальної» дієтології. Ми всі знаємо, що харчуватися потрібно різноманітно, вживати якомога більше продуктів вирощених без добрив, пестицидів. Для тваринних продуктів це відсутність гормонів росту, антибіотиків, проживання худоби і птиці в природних умовах луків і т.п. Ми знаємо користь фізичних вправ і відмови від шкідливих звичок. Все це так. Але чи достатньо цього для здорового довголіття!? За час, що минув у період еволюції людини на Землі звичайно змінювалися багато характеристик навколишнього середовища. Але ці зміни носили відносно повільний характер в масштабі часу необхідного людині для еволюційної адаптації до нових умов. Зараз кардинальні зміни умов життя на планеті відбуваються в набагато меншому масштабі часу - протягом життя одного-трьох поколінь. В результаті активності людства, змінилося навколишнє середовище: ліси, грунт, річки, моря і океани, їх мешканці з тваринного і рослинного світу. Світ зіткнувся з проблемою глобального потепління. Змінилося саме людство, його чисельність. Наприклад, зараз одночасно на землі живе така кількість людей, яке ніколи не проживало на планеті сумарно за всі роки існування людства до двадцятого століття. Стрімкі зміни, що відбувалися протягом відносно короткого часу поставили нас всіх перед фактом того, що ресурси біосфери планети Земля недостатні для задоволення потреб людства повноцінною якісною їжею. Людство разом з тваринами зараз використовує близько 9 відсотків біосфери для власного споживання. При цьому використовує з інтенсивністю, завдяки сучасним сільськогосподарським технологіям, далеко перевершує інтенсивність залучення ресурсів в природний оборот природи на Землі. Відбувається знищення і вимирання частини тваринного і рослинного світу планети, зникнення безцінного для природи генетичного різномаїття життя на Землі, руйнування екосистем, залучення в біосферний кругообіг величезної кількості токсичних відходів сучасної цивілізації і мільйонів тонн хімічних продуктів, використовуваних для удобрення та захисту від шкідників рослин і хімічних гормональних добавок, антибіотиків, інших ліків у тваринництві. Як всяка замкнута система, екосистема Землі є системою зі зворотним зв'язком для своїх складових. Дія зворотного зв'язку щодо людини, як біологічного об'єкта, проявляється у прагненні системи обмежити зростання числа людей на планеті, за рахунок погіршення здоров'я населення, особливо дітей; появи нових хвороб і пандемій типу пандемії пташиного грипу; обмеження фертильності і зростання тривалості життя популяції в цілому . Як не дивно звичка до нестримного споживання ресурсів планети веде до перекосів у всіх аспектах господарської діяльності людства і відображається на таких здавалося б далеких від цього сферах, як ринок цінних паперів і валют. У відношенні, як кажуть, «людини з вулиці» всі ці негативні тенденції проявляються особливо сильно в раціоні його живлення. Як то непомітно для себе людство прийшло до ситуації продуктового Армагеддона - до майже 100% виробництву та вживанню в їжу сурогатних продуктів, що не відповідають початковій природі людини. У продуктах харчування тваринного і рослинного походження, пропонованих в їжу сільським господарством і харчовою промисловістю, кількість життєво необхідних речовин для повноцінного здорового харчування знижено в порівнянні з продуктами дикої природи, при чому тільки вони повністю відповідають метаболізму людського організму, часто в 5 і більше разів. А кількість токсинів, часто перевершує будь-які існуючі в природі значення в 100 і більше разів. Сучасний рівень економічного розвитку людства на жаль такий, що він не може забезпечити нормальними продуктами для харчування всіх людей що проживають на планеті і навіть в високорозвинених країнах. Справа в тому, що сучасне інтенсивне сільськогосподарське виробництво хоча й дозволяє підвищити швидкість росту тварин і врожайність рослинних культур у три-сім разів, проте якість цих харчових продуктів залишає бажати кращого. Людина, як продукт еволюції, розвивалася в умовах натуральної природи і еволюційно всі процеси метаболізму людського тіла пристосовані до вживання в їжу продуктів живої природи з певним складом по мікроелементам, білкам і т.п. Це так званий антропологічний принцип визначає механізми процесів обміну в організмі людини, її життєдіяльності та взаємодії з навколишнім середовищем. Поїдання їжі є актом найбільш інтимного спілкування людини з навколишнім середовищем. Від виду, набору, якості поглинається нами частина навколишнього середовища - продуктів харчування, повністю залежить наше фізичний і ментальний стан. Склад нашого організму на атомарному рівні визначається атомарним складом їжі, що поглинається плюс результат дихання і пиття води. Однак на молекулярному рівні кожен вид живих істот має свій хімічний склад і визначається генетичною програмою внутрішніх хімічних реакцій в організмі. Крім того в процесі еволюційної взаємодії різних організмів в природньому харчовому ланцюгу, їх мінеральні та полімолекулярні хімічні і «фазові» склади стали взаємно доповнювати один одного. При цьому існує величезна кількість видів цих з'єднань і видів їх преференційних взаємодій. Спектр цих сполук надзвичайно широкий і багато з них виникають і зникають в проміжних етапах внутрішньоклітинних хімічних реакцій. Звичайно, знання і розуміння всіх біохімічних перетворень, що відбуваються в організмі ще недоступні сучасній науці, в силу виняткового різномаїття складності цих процесів. Однак, використовуючи аналогію «чорного ящика» в теорії кібернетики, тобто методику експериментального вивчення «вхідних» сигналів харчування і «вихідних» сигналів стану організму дозволяє все ж робити висновки, як про біохімію організму, так і про біохімічні властивості їжі. Сучасна їжа споживана в Україні і в інших країнах в цілому, в силу методів і умов вирощування, процесів що використовуються при переробці та кулінарній обробці, не володіє природними властивостями підходящими для людини. Очевидно, що раціон харчування тварин, насичених штучними кормами з жахливою концентрацією застосовуваних «вітамінів», гормонів росту, антибіотиків, інших ліків та добавок, в сукупності з неприродним режимом їх вирощування і жахливими процесами хімічної обробки туш, призводить до отримання м'яса і м'ясних продуктів не просто низької якості, а з властивостями що загрожують здоров'ю людини. Те ж відноситься до виробництва риби. Більшість свіжої риби пропонованої в магазинах: сьомга, форель, дорада, морський вовк, короп та ін. вирощена в штучних умовах, при застосуванні штучних кормів і добавок для прискорення росту, при жахливій концентрації особин в обсязі води. Навіть у тих випадках, коли риба вирощується в обгороджених вольєрах на березі моря і, здавалося б, омивається чистою проточною морською водою, її м'ясо має вміст важких металів, що перевищують у 2-8 разів гранично допустимі концентрації рекомендовані фахівцями, - ні, не з дієтології, а з медичної практики отруєнь. Це відбувається через те що місця розведення риби в штучних умовах на мілководдях не міняють свого положення в перебігу мінімум 5-10 років, а у багатьох випадках знаходяться, наприклад, у Норвегії чи Шотландії по 25-30 років. При цьому також у місцях масової комерційної культивації риби одночасно працює безліч рибних ферм. Однак риб'ячий кал, що скупчується на дні, має відносно високий вміст солей важких металів потрапляють в організм риби з морської води і їжі при високоінтенсивному харчуванні. Біохімічні процеси внутрішнього і міжклітинного метаболізму риб та інших мешканців моря працюють так, що вони виділяють з організмів ці надлишкові солі у вигляді відходів життєдіяльності. З часом на дні заток і фіордів під морськими фермами накопичуються величезні кількості калу і, відповідно, величезна концентрація солей важких металів у морській воді. Ці солі з води знову потрапляють в організм риби, але її метаболізм вже не справляється з виведенням цих солей в таких концентраціях і в результаті вони накопичуються в тканинах риб. Наприклад, Британські та Американські фахівці по харчовому метаболізму дозволяють вживати таку рибу за умови що ферма перебувала на одному місці не більше трьох років, максимально 100 грам для дітей шкільного віку 1 раз на три місяці. При великих кількостях, можлива, та чи інша ступінь отруєння. При цьому фахівцями підкреслюється, що вживання такої риби в їжу взагалі не бажано. Схожа ситуація з вирощуванням інших морських продуктів, зокрема в країнах Південно-східної Азії і Китаю де часто порушуються всі мислимі і не мислимі норми по концентрації особин в обсязі води, кількість морських ферм на одиницю довжини берегової лінії і т.д. Майте також на увазі, що мова йде про рибу та інших морепродуктів, які рекомендується сучасною формальною дієтологією для частого вживання і про які стверджується, що вони володіють виключно корисними властивостями. У перебігу останнього десятиліття Американська адміністрація ліків і продуктів забороняла імпорт в США риби з Норвегії та Шотландії, морепродуктів з країн Тихоокеанської Дуги. При цьому найчастіше обмеження знімалися в результаті політичних домовленостей і загрозою у відповідь заходів відносно сільгоспвиробників із США, які також не без гріха. У той же час це питання практично не розглядається органами України уповноваженими захищати здоров'я споживачів та засобами масової інформації. Якщо розглядати рослинні продукти, то, наприклад, врожайність зернових на кращих грунтах і при використанні натуральних добрив (гній тощо) не може бути вище 16-18 центнерів з гектара. Але для відомості: врожай в Україні перевершує 40 центнерів, а в Європі середні цифри складають 80-85 центнерів з гектара. Те ж відноситься абсолютно до всіх сільгосп культурам, в усьому світі. Очікувати від таких продуктів користь для здоров'я вельми наївно. Більше того, в спробі поліпшення комерційних властивостей продуктів, харчова промисловість здійснює глибоку переробку сирої їжі, піддаючи температурним впливам в межах 140-300 градусів С, високих тисків і зсувними напруженням, розчиненню, рафінації і т.д і т.п. При цьому відбувається майже повне зникнення корисних властивостей сирої їжі і поява нових хімічних сполук шкідливих для людини. При цьому ми не торкаємося тут такої варварської практики прийнятої в більшості країн світу, як додавання фізіологічних розчинів, штучних барвників, консервантів в сире м'ясо і рибу і ще більш жахливих добавок застосовуються при виробництві ковбас та інших м'ясопродуктів. У результаті сучасна людина, незалежно від своєї волі, споживає в їжу продукти (м'ясо, рибу, рослини і їх плоди), що не володіють початковими корисними для людини природними властивостями або володіють ними в дуже невеликій мірі. Більше того часто вони настільки шкідливі, що насправді є практично слабо отруйними для людини. Тривале вживання протягом життя індивіда призводить до повного спектру результатів цього повільного отруєння, головними з яких є слабке, кволе потомство, низька тривалість життя, генетичні зміни на клітинному рівні, хвороби серця, внутрішніх органів і рак. Ми далекі від думки, що можна істотно змінити режим харчування більшості людей. Це пов'язано як з звичками і способом життя, так і з тим простим фактом, що без застосування інтенсивних методів сільське господарство не зможе прогодувати сучасне народонаселення планети, а корпорації зайняті в цьому секторі навряд чи відмовляться від  своїх надприбутків. Але ситуація дійшла вже до того ступеня нетерпимості, що провідні дієтологи і медики всього світу б'ють на сполох, вимагаючи змін у структурі харчування для запобігання подальшої деградації здоров'я населення. З початку 20-ого століття в багатьох країнах приймалися програми оздоровлення дітей і дорослих шляхом додавання в їх раціони вітамінів, молока і т.п. Ці програми мали деякий позитивний ефект, але в основному тільки в тій частині населення, яка страждала від недоїдання або малого діапазону доступної їжі. Починаючи з післявоєнних років, особливо в США, почалося повальне захоплення вітамінами, що переросло в 1980ті роки в масове застосування БАДів, антиоксидантів і величезної кількості інших отриманих штучно або шляхом натуральної екстракції добавок. Немає лиха без добра. Масове застосування всіх цих «панацей» свого часу дозволило зібрати величезну достовірну статистику їх впливу на зростання тривалості життя, частоту виникнення раку, серцево-судинних захворювань, діабету та інших. Проведені протягом 10 років широкі за діапазоном і докладні урядові дослідження в США привели до несподіваного висновку. Урядова комісія, у складі із понад 100 провідних фахівців країни та світу, уклала, що відсутні статистичні достовірні ознаки будь скільки-небудь помітної користі для здоров'я всіх добавок у вигляді пігулок. Більше того урядова комісія відзначила, що в ряді випадків спостерігається виражений негативний ефект застосування БАДів, штучних (екстрагованих) антиоксидантів і вітамінів, що виявляється в зростанні частоти захворювань на рак в группах що найбільш інтенсивно вживали їх в їжу. Також не відзначено жодного позитивного ефекту на частоту серцево-судинних захворювань, на їх тяжкість і на тривалість виживання після інфаркту. Однак у висновках комісії міститься примітний висновок, що всі теоретично корисні властивості вітамінів, антиоксидантів і інше в організмі людини реалізуються тільки при використанні в їжу природних продуктів харчування в яких містяться зазначені речовини в рамках розумно збалансованої дієти. Але домогтися «збалансованої дієти» в сучасних умовах практично неможливо в більшості країн світу. Основною причиною цього є те, що продукція, що вирощується в північних широтах нашої планети, не володіє необхідним складом всіх речовин відповідних антропологічного принципу. Причиною цього є те, що по-перше грунти сильно виснажені через багаторічне інтенсивне використання в сільськогосподарському обороті, по-друге, грунти практично скрізь в тій чи іншій мірі заражені через інтенсивне застосування хімії в сільському господарстві; в третіх, вегетаційний період на широтах середньої Європи і України порівняно короткий, тваринний (включаючи грунтові бактерії) і рослинний світ бідний, в порівнянні з тропіками (антропологічний принцип!). Мабуть, єдиним регіоном де така дієта ще досяжна - це європейська частина Середземного моря. Однак і в цьому регіоні планети якість їжі погіршується, в тому числі з причин зазначеним вище та іншим. Для досягнення того, що ми називаємо «антропологічно збалансоване харчування», необхідно введення в раціон сучасної людини продуктів так званих «суперфуди». Що ж це таке? До категорії суперфудів відносяться ті продукти рослинного і тваринного світу, які володіють унікальним фізико-хімічним складом з точки зору користі для ефективного метаболізму в людському організмі. Ми усвідомлено застосували термін «фізико-хімічний склад», щоб підкреслити, що всі мінеральні й органічні речовини повинні бути представлені не тільки в необхідних концентраціях, а й в своїх «фазових» станах відповідати головному антропологічному принципу для їжі нагальною, тобто умовами найвищої користі для організму людини. Використання «суперфудів» у щоденному харчуванні дозволяє значною мірою усунути небажані наслідки сучасного неякісного харчування, наситити організм необхідними мікроелементами, білками і амінокислотами. А при постійному вживанні, добитися стійкого ефекту в вигляді поліпшення функціонування внутрішніх органів: серця, печінки, нирок та ін; загального зміцнення здоров'я до того ступеня, що ваш біологічний вік буде визначатися за формулою: ВІК за паспортом мінус 10 років. Відомо не така вже велика кількість суперфудів і, на жаль, більшість з них є такими що мають властивість зберігати свої властивості нетривалий час після збору і виробництва в силу природних властивостей або неправильних умов переробки та екстракції. З рослинних культур до суперфудів відносяться деякі види рослин і ягід. Наприклад, ягоди Дерези Китайської (Goji berries) - відомий засіб китайської медицини; женьшень, оливки і незаймана оливкова олія, деякі інші культури. З риб і морських продуктів до «суперфудів» відносяться, наприклад, устриці, тунець, молюски і різною мірою інші риби, креветки, проте окрім штучно вирощених на морських фермах. Обмеження на стан продукту в якості суперфуда обумовлено багатьма специфічними особливостями властивим умовам видобутку (вирощування або переробки). Наприклад, безсумнівний «суперфуд» - женьшень має головну негативну якість - дуже рідкісний в диких умовах. Штучно вирощений не так гарний. Але також, умови використання його у вигляді спиртового настою, практично повністю руйнують всі цілющі властивості. У той же час, існують деякі фірми, зокрема в Каліфорнії, які виготовляють спеціальні без спиртові емульсії, володіють величезним тонізуючим і цілющим ефектом. На жаль, ці емульсії дуже дорогі і з малим терміном зберігання. Інший суперфуд - риба тунець має фантастичний мікроелементний набір і унікальний склад жирів, білків, амінокислот і пептидів. У відношенні користі для людини на багато перевершує всі інші сорти риб. Однак, за до кінця не з'ясованих причин, риба починає швидко втрачати свої властивості, як суперфуд, буквально після двох годин з моменту біологічної смерті (зазвичай через годину після вилову риби). Через 8-10 годин риба не має жодних бажаних властивостей по відношенню до інших видів риб, наприклад, сардини або оселедця, а подальше погіршення властивостей йде навіть швидше, ніж у інших риб. У зв'язку з цим тунець завжди набагато більш корисний в консервованому вигляді, якщо консерви виготовлені на плавучій океанської базі, коли після вилову пройшло не дуже багато часу, в ідеалі не більше двох годин і в якості консерванту використовувалося незаймана оливкова олія. Що дивно в цьому випадку зміст безлічі корисних речовин в консервованому тунці перевершує в рази зміст їх у багатьох риб у свіжому вигляді і всупереч поширеній думці консерви в даному випадку корисніше аналогічних свіжих продуктів, завдяки початковому потенціалу тунця, як суперфуда і методу консервування. Однак якщо консервування відбувалося в томатному або власному соку, то такі консерви краще не вживати. Оливкова олія є відмінним консервантом, запобігає процесам окислення в тканинах риби та зберігає всі корисні властивості і речовини в незмінному вигляді. Молюски та устриці мають прекрасні властивостями суперфудів, однак в умовах штучного вирощування можуть концентрувати в собі солі важких металів при вирощуванні на морських фермах в напівзакритих морських водоймах і по сусідству з місцями розведення та вирощування риб. Тобто  до справжніх суперфудів відносяться тільки дикі молюски. Умовно до суперфудів, при вживанні в невеликих кількостях, можна віднести м'ясо домашніх тварин і птахів, вирощених у натуральних умовах високогірних луків Шотландії чи Швейцарії. Таким чином більшість продуктів, які можуть бути віднесені до суперфудів мають нетривалий термін зберігання, при яких вони мають свої чудові властивості. Тим не менш, ми всі повинні подякувати Матері-Природі, яка подарувала нам виняткове джерело суперфуда - дерево Какао, боби якого є одним з найбільш чудових з усіх відомих продуктів придатних для вживання в їжу людиною. При цьому справжнім дивом є як мінеральний склад какао бобів, так і їх білковий і пептидний склад. У загальній складності вченими виявлено понад триста компонентів речовин що містяться в какао. Абсолютна більшість цих речовин мають приголомшливе по ефективності дію на процеси метаболізму в організмі людини. Наукові дослідження підтверджують, що в результаті дії речовин що містяться в сирому какао подовжується життя людей, відступають хвороби серця, діабет, рак, інші хвороби обміну речовин. Але, крім того, що какао є чемпіоном серед суперфудів за складом, воно володіє чудовою тривалістю збереження своїх дивовижних властивостей, так що корисні компоненти не змінюються протягом кількох років, якщо це сирі какао-боби і мінімум рік, якщо це подрібнене какао або какао порошок із сирих бобів. Сире какао - це живий продукт тропічного лісу. Продукт, який ми називаємо «живе какао» - це какао-боби вручну зібрані з диких дерев какао, виростають серед живого природного середовища лісів басейну Амазонки, в оточенні багатющого рослинного і тваринного світу, в грунтах мають багатющий і неповторний мінеральний і бактеріологічний склад, відповідний лісам колиски людства в яких відбувалася біологічна еволюція людської раси. Одночасно какао це також продукт що широко використовується в сучасній харчовій індустрії. У чому ж відмінність «живого продукту» від звичайного какао в шоколаді? Справа в тому, що протягом декількох століть розвитку технологій переробки какао європейською цивілізацією основний упор робився на отримання «вишуканих» смакових відчуттів від какао у вигляді шоколаду з додаванням великих питомих кількостей цукру. На жаль, результатом технологічного «прогресу» стало те, що початкові какао-боби піддавалися інтенсивній переробці: обсмажуванню бобів, високотемпературної переробки в какао-масу і великим тискам і зсувними напруженням в процесі відділення какао-масла і висушування залишків при високих температурах для отримання какао-порошку. Застосовувані при обробітку какао на сучасних плантаціях методи з використанням інтенсивних способів обробітку та високої щільності дерев, призводять також до бідності мінерального і білкового складу плодів. Всі ці процеси «вбивають» величезний «живий» потенціал наявний в какао-бобах, змінюють «фазовий» стан мінералів, металів, конформаційний стан молекул білків, структур біополімерів клітковини і в підсумку роблять кінцевий продукт - шоколад, «блідою тінню» того чудесного подарунку природи людині, яким є «живе какао». Зберегти чарівні властивості какао в продуктах на його основі, в основному шоколаду в різних формах, можуть тільки нові способи переробки какао-бобів виключають температурний вплив, застосування холодних (низькотемпературних) способів переробки при відділенні какао-масла з какао-маси і при сушінні какао-порошку. Результат переробки какао-бобів такими методами дозволяє зберігати «живі» властивості какао-бобів і отримають «живе» какао-масло, «живий» какао-порошок і «живий» шоколад з цих компонентів. Ці «живі» продукти володіють чудовими властивостями не тільки в багато разів перевершують властивості звичайного шоколаду, а й більшості, якщо не всіх, продуктів з нашого звичайного раціону.

29 червня 2013


1




  Закрити  
  Закрити